Пријава испита

Пријава испита за децембарски испитни рок 

Више ...

Пројекат превенције н

 Представнице Фонда УН за сузбијање насиља над женама

Више ...

Испитни рокови

Распоред испита према испитним роковима за ванредне ученике који

Више ...

Распоред предавања

Распоред предавања, вежби и блокова за ученике на преквалификацији

Више ...

Пројекат превенције насиље над женама

Представнице Фонда УН за сузбијање насиља над женама посетиле Медицинску школу „7.април“.

У оквиру посете реализаторима подржаних пројеката из Србије, представнице Фонда УН-аMDKN BANER2 за сузбијање насиља над женама   (UN Trust Fund to end Violence Against Women) посетиле су Аутономни женски центар из Београда и разговарале са учесницама/цима пројектних активности, као и са локалним партнерским организацијама о оствареним резултатима у оквиру пројекта “Нулта толеранција на родно засновано насиље”.

Пројекат превенције насиље реализује се до краја 2018.године, а дугорочни циљ је да се, у сарадњу са локалним женским организацијама цивилног друштва, повећа доживљај безбедности младих девојака од сексуалног и родно заснованог насиља. Пројектне активности реализују се у 15 градова у Србији и обухватају рад у 30 средњих школа и на 8 факултета. Кључне области деловања обухватају рад са наставницима, рад са младима на повећању знања и извођењу јавних акција, рад са факултетима у области спречавања сексуалног узнемиравања и спровођење кампање подизања свести.

Циљ посете донатора био је да се препознају примери добре праксе који су настали или су унапређењи кроз пројекат, да се прикупе информације о евентуалним непланираним позитивним резултатима и да се са актерима који су непосредно укључени у спровођење активности разговара о позитивним утицајима пројекта и изазовима који би били фокус будућег рада.

Имајући у виду да Медицинска школа „7.април“ од самог почетка учествује у пројекту, у оквиру упознавања са искуствима учесника пројекта, у просторијама школе организован је састанак на којем су осим Медицинске школе о утицају пројекта говорили и наставници и стручни сарадници из Карловачке гимназије, Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и СШ „Светозар Милетић“.

Поздрављајући скуп, директор Медицинске школе Ђорђе Искрин истакао је да је пројекат „Нулта толеранција на родно засновано насиље“ допринео унапређењу практичне примене Закона о спречавању насиља у породици. Навео је да насиље није маргиналан, већ преовлађујући проблем и да је потребно да се ради на јачању свести о неприхватљивости насилног понашања. Наставници и стручни сарадници који су учествовали на скупу навели су рад на предлозима за укључивање теме насиља у породици и у партнерским везама у наставу и превентивне активности школа као важан аспект пројекта, као и континуитет комуникације и сарадње са специјализованим организацијама које се баве спречавањем насиља над женама.

Пројекат „Нулта толеранција на родно засновано насиље” је финансијски подржао Фонд Уједињених нација за сузбијање насиља према женама, а спроводи се уз препоруку Групе за заштиту од дискриминације и насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

MDKN projekat1